Hade glömmt

Hade glömt nätterna, hur jobbigt de är att inte få sova, att ha en två åring som man måste underhålla ändå är en utmaning. Sova på dagen går ju inte längre, eller ligga i sängen på morgonen. Som tur är har jag en man som stället upp med avlastning. Just nu ser de ut som så att vi väcker liten vid halv 9 för blöjbyte, han är vaken en stund och somnar i famnen en stund. VId halv 10 så lägger vi honom i sängen  då bökar han och tappar napp, och sover otroligt till halv 12. Jag kan omöjligt sova då...så jag sover mellan halv 12-3 matar lillen och sover sen till kl 5. Då går Linus upp med honom. Jag önska vi kunde dela mer på natten men jag vaknar ändå när han gör de sover inte om han inte gör det så de går inte. Så vi kör på sovmorgon istället. 

Förlossningsberättelse

23 juli 2015

NOAH

Dagen var torsdagen sen 23 juli. Klockan 6,45 skulle vi infinna oss på bb avdelningen så vid kl 5,30 så vaknade vi, jag duscha med deskutan och satte på mig rena kläder. Då jag skulle va fastande fick jag inte äta frukost utan vi åkte ganska direkt mot sjukhuset. Väl på sjukhuset tog natt personalen emot oss och visade oss till ”snittrummet”. De bestod av 4 sängar och ett skrivbord för barnmorskorna. Konstigt nog ganska mysigt! Vi fick en trevlig barnmorska men som kändes ganska osäker, de visa sig att hon i dagarna kommit tillbaka från mammaledighet. Jag bytte om till klassiska sjukhus skjortorna. De togs blodvärde och blodtryck samt protein. De kände hur han låg, fixerad och klar med huvudet. (okej där undrade jag faktiskt om de verkligen stämde men tänkte inte mer på det) När de var dags att lyssna på hjärtat så hittar de inte hjärtat!! Jag fick på riktigt panik efter 5 minuter och barnmorskan såg orolig ut, hon kunde inte säga om han levde! Hon sa bara att hon hörde pulseringen i navelsträngen…en annan bm kom in och försökte. Då tänkte jag jävla unge! Ska du på riktigt gå och dö en timme innan snittet när jag senast en timme sen kände dig röra dig!! Men då kanske jag tydliga rörelser och även om de fortfarande inte kunde hitta hjärtljuden kunde konstatera att han levde. Senare får vi en förklaring varför vi inte hörde några hjärtljud. I alla fall åker vi ner till operation kl 7,30.

 
 

Linus bytte om och vi fick komma in i salen. Vi träffa en erfaren och brysk narkos sköterska men hon visade sig vara toppen! Alla sladdar kopplades och narkosläkaren kom in, supertrevlig och satte ryggmärksbedövningen perfekt, linus och jag skratta hela tiden och var glada, jag var lugn. Började känna av bedövningen lite smått men den växte högre och högre upp, jag frågade hur långt jag egentligen skulle bli bedövad. Till bröstet. Jag började få panik, bedövningen växte högre och högre upp och jag kände att nu blir jag medvetslös! Jag skrek rakt ut, fick inte luft. Tydligen är jag känslig för ryggmärgsbedövning så blodtrycket kraschar. Alla var super bra och sa nej du försvinner inte amanda vi har koll, fick blodtryckshöjande snabbt samtidigt som jag kräktes. Linus sa efter att han hade då blivit rädd men att personalen var så lugna att han inte hade oroa sig. Sen mådde jag mycket bättre och jag och linus prata om att zackarias var på kolmården med mormor och morfar. Jag börjar känna att de drar och sliter i mig och säger att nu kommer han snart! De tar 5 minuter och hör att läkaren säger att de är jätte stramt och att de måste få snittet, måste säga att de var väldigt tysta för att ha tagit massa viktiga beslut. Tillslut hör man ett litet gny men inget mer, en liten blå sak hålls upp och linus säger att han har massa hår, de går ut fort med honom och jag förstår att de inte får igång andningen riktigt, ligger där när de syr ihop mig och väntar på ett skrik. Här är narkosläaren en klippa och berättar hur duktig jag är och de snart kommer in med honom, att de inte är någon fara. Barnmorskan kommer ut och uppdaterar mig med att han har dålig färg men andas nu bättre. De ringer ner barnläkare som ska titta på honom, de bedömer att han svalt mycket fostervatten men är stabil, han får läggas vid mitt ansikte och den känslan glömmer jag aldrig.

 
 
 
 

Under tiden på bb slutar han andas två gånger men repar sig snabbt, en läkare kommer och pratar med mig om hur allt gått till. Innan de skulle öppna mig märkte de att han inte alls låg fixerad ut låg på tvären. Armen och benen i bäckenet och huvudet och rumpan på vardera sida. Hon fick inte dra i armen för då skulle den dras ur led så hon var tvungen att ta det hon fick tag i vilket var benen. Så kommer vi till det andra svåra hindret. Då Noah låg så högt och konstigt hade han inte töjt ut området man brukar snitta i så min livmoder var jätte tjock vilket gjorde att de inte fick ut honom. De var tvungna att göra ett t- snitt ett snitt som ser ut som ett T. Av allt bökande blev noah lite stressad och fick lite tuff start.

Ja inte ens planerade snitt blir alltid som man tänkt sig, men jag är så tacksam över alla barnmorskor, läkare och sköterskor som tog så väl hand om oss, förklarade och förstod. Dag två kom läkaren som opererade mig och gick igenom min journal så jag förstod allt och kunde slappna av. Konstigt att båda min barn legat så konstigt, zack vände sig dagen innan snittet och denna med!


vikt!

Har glömt att skriva vad grodan vägde! 3010 g och 47 cm kort ^^ 
 

Mötet

Första mötet blev magiskt och både jag och linus blev ögda. När vi kom sov zackarias (var hos mormor och morfar) och efter en timme väckte vi honom men gan var grinig,ledsen och inget funkade så jag gick inte in med noah först, vi lockade men zack sura i sängen (tänkte bajs detta blir inget roligt möte) tillsist gick jag in med noah och när zackarias gick syn på honom sken han som en sol, ville genast hålla och pussa, krama och klappa. På kvällen så bytte vi både blöja och de drack välling tillsammans <3 (blev 2 av samma men lyckades inte radera den ena:/ )
 

Noah

Så var lillebror här, finaste lillebror! Friska så åkte vi in kl 6,45 och gjorde snitt. Mitt snitt var ingen rolig upplevelse och Noah blev lite tagen. Får berätta mer sen men vi kan säga att de hade fel i hur han låg och de hade stora problem att få ut honom så de fick dra ut honom med fötterna först...
 
Gracie NOAH Isak Anshelm 
 

Sur

Jag är en planerare, de va inte så här dagarna innan snittet skulle vara! Vi skulle mysa extra, städa, göra fint, äta ute bara Linus och jag sista kvällen men nej...

Linus är piggare idag men magen är i orolig. Min mage är orolig och vet aldrig när jag ska börja kräkas, trodde jag skulle de tidigare men så åt jag lite och det försvann...mysko! Vi håller allt öppet till dagen innan då vi måste lämna zack hos mamma och pappa. Bara jag inte kräks så borde de va lungt, troligtvis är de inte kräksjuka utan något jag och Linus som satt sig och slagit  ut systemet. Linus kräktes bara 1 gång och har varit pigg hela tiden inte så däckad som man blir av riktig kräksjuka, dock har de varat i fler dagar. Min mage har varit i olag i 6 dagar. Linus i 4 dagar. 

Håll tummarna! 

vill bara gråta!

Linus har varit upprörd i magen ett par dagar och jag med lite så där, men i natt så hörde jag Linus kräkas och jag ville bara börja gråta direkt! Jag är en planerare och om jag blir magsjuk nu måste snittet skjutas upp...vilket känns som ett skott i nacken. Med på zack mådde jag så dåligt efter så denna gång ville jag vara stabil, glad, förbered, förväntansfull. Istället har jag ångest över att inte veta hur det blir eller när...nu är allt osäkert och allt hänger på om jag blir sjuk....vet inte vad jag ska ställa in mig på, vill bara lägga mig under täcket och låssas att jag inte finns: / 

Seperation

Senaste tiden har jag nog haft lite seperations ångest över zackarias och min relation. Att han och jag inte ska få så mycket tid när lillebror kommer, att han ska känna sig undanskuffad och från tagen hans mamma. Jag vet realistiskt sett att de kommer gå bra och vi kommer lösa det bra tillsammans men detta är nog lite känslor som kommer undermedvetet, har lite ångest över att han känns så stor och tiden går så fort att jag inte hinner med, vill njuta av honom så länge jag bara kan.
 
För några nätter sen visade sig mina känslor i en dröm, den va hemsk! Vi hade bestämt oss för att byta förskola till en som låg närmare. Förskolan var fin men var anpassad till 5 åringar och inte 1 åringar som zackarias var i drömmen, förskolan låg på en halvö och hade vatten runt omkring utan att de fanns några stacket. Det var bara att springa och trilla i pluret, förskolan var stor och hade massa barn som sprang omkring. På zackarias avdelning fanns 3 pedagoger som bara satt på rumpan och inte hade tid. Efter första dagen pratade jag med linus och sa att de känns inte som de har koll så vi måste prata med dem. Vi gjorde det morgonen efter och de erkände att de inte var vana vid 1 åringar och att de inte hade tid att se till zackarias för de va så mycket andra barn, de rekomenderade att vi flytta tillbaka honom till hans förra förskola. De va nu paniken kom då hans förskola redan tagit in nya barn och hade inte plats, zackarias skulle va tvungen att stanna på denna förskola. Drömmen var så verklig och jag kände sån räddsla och ångest, ville bara skydda zackarias och ta honom därifrån. Hemsk dröm som jag förstår bottna i min räddsla för att han en dag ska växa upp och klara sig själv. Tur de var en dröm och att zackarias har en bra förskola som vi inte ska byta ifrån ;)

Gissningar

Denna gång känns de spännande att se vad lillen väger, zackarias var ju så liten och vi hade fler UL runt hans snittdatum så vi visste nästan exakt var han skulle väga. Denna gång känns de dom han kan väga allt mellan 2600-4000 g. I alla fall har de varit roligt med alla gissningar :) 


Ni får också gissa om ni vill :) 


Jag- 49 cm 3035 g, lik zackarias men annorlunda kring ögonen.

Linus- 48 cm 3492 g, lite hår och knubbig

October- 49 cm 3105g, lite hår som är lite mörkare. Lik zackarias.

Maria (mormor) 47 cm 3330 g

Jonas (morfar) 2980 g

Leena(farmor) 49 cm 3140 g


ipad

Ja de här med ipad är svårt. Vi har inget behov av en egentligen, jag och linus alltså men ändå har vi funderat på en för zackarias skull. Jag är egentligen lite anti ipad och smartphons till små barn. Jag anses att de ska användas för pedagogisk utveckligen och inte för att jag ska få egentid. När jag ser blondinbellas uppdateting när de sitter på resturang 4 vuxna och gillis har sin taltik och äter framför ipaden gör det mig mörkrädd! Jag kan förstå det pedagiska i ipads och tycker att om de används på rätt sätt kan de vara super. I alla fall har vi märkt att nu när ett syskon kommer skulle de vara bra om zackarias kan sysselsätta sig själv i 15 minuter. Han är otroligt aktiv och har svårt att vara själv. Nu funkar de för han kan vara med i allt, städa och laga mat och liknade men när ett syskon kommer, finns säkert de stunder jag behöver ägna mig åt liten samt matlagning och liknade och då skulle de vara perfekt  om zack kunde sitta 15 minuter hos mig i köket medan jag lagar mat. Samma sak när vi åker bil, så kan jag inte längre sitta hos honom eftersom båda åker bak och då skulle de vara perfekt att spel upp lite bamse. I alla fall nämde jag detta för mamma som givetvist hade köpt en till oss!! Nu på kvällen har jag spenderat tid med att sitta och välja ut några appar som jag tror zackarias kan lära sig mycket av :)Min värsta mardröm är dock att han kommer skrika efter den allt för mycket så linus och jag har redan satt upp regler, inte mer än 45 minuter om dagen och bara när vi måste göra något annat som han inte kan vara med på tex matlagning och städning. Att vi nogrant ser igenom apparna och ser till att de har ett bra innehåll och att han kan lära sig något och inte bara tidsfördriv. Vet att de är ett laddat ämne och dömmer ingen annan i hur mn använder surfplattor (förutom om de används vid matbordet ;)

Musen

Sorry för informationen men har inte sett min mus på några månader så tog en spegel och försökte annsa bikinilinjen. De skulle jag inte gjort...kände på riktigt inte igen min egen mus!! Svullen som tusan och ja oigenkändlig! Tur de inte är så många dagar/veckor kvar nu så jag får känna igen min kropp igen!!!!

magen

De här med mage och vikt har jag tyckt varit spännande denna gång, att kunna jämföra med något sen innan. Känsla och bild talar helt olika språk! Känner mig jätte stor nu och mycket större än förra gången, känns som magen är större men jag mindre. Så fort jag tar en bild så ser inte magen så stor ut som jag känner mig utan tycker den ser liten ut! Magen har i alla fall exakt samma form som förra gången och jag lär inte hinna se att den sjunker. 
 
Ännu en gång blir jag förvånad över hur stor jag var sist!!! Nu är de 12 skillnad mellan bilderna men tar inte jag kommer ifatt på 12 dagar >< 
 

Kropps depp...

Idag upptäckte jag bristningar på magen, jag fick massa förra gången på lår och höfter men inget på magen, tyckte de va skönt att slippa just där. Denna graviditet har jag haft mindre kropps noja, vikten och de nya åderbrocken har känns okej. Men idag blev jag lite ledsen: / magen har känns hel från graviditet och nu känns de som hela jag blir föstörd. Bristningar i säg är inte skräcken utan att få extra hud och ett häng...nu är de inte långt kvar så hoppas det inte exploderar
 

ont i blygdbennet

Av satan va de gör ont i blygdbennet!! 
 

gravidklåda

Testerna visade normala så inget att oroa sig för: ) skönt!  Något som inte är lika skönt är att jag börjat få förlossning eller att han tycker vid blygdbenet :/ ont som gör det men nu är de inte så långt kvar :) 

varför gravid i augusti?

Varför i helvete blir man gravid så man får bf i augusti?!?! Just nu har jag ont överallt och fått som håll på höger sida av magen. Gör skitont! Ring fl men de trodde de va muskelärt och ska prata med barnmorskan i morgon. Idag har vi badat och sen blir de bara soffan för mig!! 

Gravidklåda..

Senste tiden har kroppen kliat som tusan! Kommer ihåg att jag hade de med zack också, blev orolig och så fick jag ta test för att kolla gallsyrorna i blodet. Då var de ingen fara utan bara värmen, denna gång ringde jag bm och de vill förstås testa gallsyrorna denna gång också men mindre akut. Blev förstås skit orolig, alltid ska de vara något lisom! Tänker inte googla för då kommer väl bara fosterdöd upp...Hoppas innerligt att de bara är värmen. Sköterskan sa att de skulle ta en vecka att få svar!! Ska jag oroa mig en vecka?! Nää fan heller de får fasen skicka proverna akut!
 
Håller tummarna att jag haft tillräckligt med skit denna graviditet!!

BB väskan

Något som är otroligt roligt och spännande är att packa BB väskan, nu är de ingen braska för oss än men man vet ju inte om liten vill komma tidigare även om vi har planerat snitt. I alla fall är de väldigt speciellt att välja ut bäbis första kläder. Undrar hur mycket liten kommer väga. Liten som zack eller större: ) han är beräknad till 3300 g cirka.